viernes, 14 de noviembre de 2014

Vapor Aymerich, Amat i Jover


El vapor Aymerich, Amat i Jover, edifici  el qual va ser dissenyat  per Lluís Muncunill  va ser inaugurat a Terrassa al 1908, durant la revolució industrial catalana, com a una fàbrica tèxtil de llana .
El procés d’elaboració de teixits anava des de la filatura fins a l’estampació, és a dir, un cop el producte sortia de la fàbrica ja estava llest per a la seva comercialització.
Actualment és la seu dels MNATEC (museus Nacionals de la ciència i la tècnica).  

Restes del Mercat del born


Restes al mercat del born,  centre neuràlgic de la ciutat de Barcelona fins al 1714, després de la guerra de successió quan la ciutat va ser militaritzada per les tropes borbòniques.  D’aquesta manera, per tal de poder construir una ciutadella militar, el barri del  Born va estar deshabitat i les cases van haver de ser desmuntades pels mateixos propietaris pedra per pedra. Tota aquesta gent que es va quedar sense casa no va tenir més remei que anar a viure en barraques al costat de la platja i aquí sorgeix l’origen  del barri de la Barceloneta.

Encara es conserven restes arqueològiques de l’antic barri del Born i les trobem on hi ha el mercat  el qual actualment és un museu. 

Societat General d'electricitat


L’ edifici de la societat general d’electricitat de Terrassa, inaugurat al 1908, va ser dissenyat per l’arquitecte Lluís Muncunill. Allà s’hi produïa l’electricitat per a l’enllumenat públic i particular.   

Aqüeducte

Restes de l’aqüeducte romà al costat de l’antiga muralla que envoltava la ciutat durant. Aquest va ser construït cap al segle I aC i és creu que portava aigua des de el riu Besós fins a l’entrada de Barcino.  

El castell de Montjuïc

El castell de Montjuïc fou una fortalesa militar i després de la Guerra de Successió es va convertir en un museu. Està ubicat al cim de la muntanya de Montjuïc. El 1842, durant la Regència d'Espartero, la ciutat de Barcelona fou bombardejada des d'aquest castell per sotmetre un aixecament revolucionari. A partir del segle XIX, el castell va fer de presó per les víctimes de la repressió social i política

Monestir de Sant Cugat

El Monestir de Sant Cugat del Vallès es va fundar el segle IX d.C, volent construir una església on es trobessin les restes de Sant Cugat. Amb els anys es va anar ampliant fins que, el segle XVI es va finalitzar la seva construcció i va quedar tal i com es troba ara (deixant de banda algunes reformes). L'arquitectura d'aquest monestir és gòtic.

Ajuntament antic de Sant Cugat

L'ajuntament antic de Sant Cugat es troba localitzat a la plaça Barcelona i data del segle XIX. Abans de ser l'ajuntament del poble, era un saló de ball i restaurant.  La façana va ser diseñada per Elies Rogent, i l’any 1931 va ser reformat per l’arquitecte municipal Enric Mora.

Avinguda de Pla del Vinyet

Durant molts segles, Sant Cugat va ser una vila agrícola que es basava en el cultiu de vinya i blat. L'Avinguda de Pla del Vinyet  rep aquest nom ja que al segle XVIII va haver-hi una expansió important del conreu de la vinya. L'any 1878 es va començar a urbanitzar aquesta avinguda i, conseqüentment, es va produïr un retrocés de les vinyes. 


Plaça de Barcelona

El primer document sobre aquesta plaça, situada al centre de Sant Cugat, data del 1861. En aquell moment la plaça revia el nom d'Isabel II, la monarca d'aquell moment. Hi predominen les cases de poble tradicionals, d'obrer o parcer agrari.

Valldoreix

En aquesta casa de Valldoreix el Mossén Oere Joan Dalmau va vuire-hi durant la época de la guerra de successó. Va ser testimoni privilegiat dels desastres de la guerra a Valldoreix (1702-1715) i deixà les seves impressions en els seus sermons de la parròquia de Valldoreix. Fet que va servir per comunicar els avenços de la guerra als devots del poble.

Arc de Triomf

L'arc de triomf és un monument fabricat per a la exposició universal del 1888. A diferencia dels altres arcs de triomf fabricats per a conmemorar victóries bel.liques aquest es va fer quan Barcelona va albergar la exposició universal que va significar un canvi de direcció absolut per a la ciutat. L'arquitecte que va fer el monument va ser Josep Vilaseca amb l'ajuda de molts esulptors per a la decoració. El monument va ser restaurat l'any 1989.

jueves, 13 de noviembre de 2014

Casa Fàbrica Turull (1819)



Aquesta casa-fàbrica, va ser construïda per Pau Turull l’any 1819  amb l’objectiu de que fos un edifici amb dues utilitats, que actues tant com casa com a fàbrica. L’aspecte actual d’aquest edifici es completament diferent al que era originalment, ja que va patir una gran reforma l’any 1860 amb el motiu de la visita de la reina Isabel II. Actualment constitueix el Museu d’Art de Sabadell i podem trobar dos tipus de cambres totalment diferents, per una banda trobarem aquelles en les que s’han mantingut les formes típiques d’aquella època i d’altra banda habitacions totalment rehabilitades i reconstruïdes en les que podem veure les diferents obres d’art que recull aquest museu.

Campanar de Sant Fèlix




Podem dir que aquesta es una de les imatges més característiques de Sabadell, es troba al centre de la ciutat i és l’indret on al segle XV havia hagut la capella de Sant Salvador D’Arraona. El campanar, d’estil barroc, va ser construït entre els anys 1738 i 1742, el responsable de la seva construcció va ser l’arquitecte Joan Garrido, actualment l’església de la que forma part aquest campanar continua en funcionament i aquest continua marcant l’hora tot i que de manera mecanitzada.

Caixa de Sabadell



La caixa de Sabadell va néixer l’any 1859, i la trobem com a un dels edificis més representatius del modernisme de la ciutat al vall tèxtil. Aquesta entitat va ser formada per un grup de sabadellencs que estaven encapçalats per Pere Turull, i des de aquell moment va començar a ser una entitat financera dedicada a moure l’estalvi dels ciutadans de Sabadell. Actualment aquesta caixa, també destaca per la seva exposició lúdica e interactiva que fa cap a la ciutat.

Despatx Lluch (Atenció ciutadana)




Aquest és un edifici modernista que va ser projectat per Juli Batllevell. Destaca per la seva fatxada en la que podem observar diverses tècniques com rajoles, ceràmiques o mosaics. Aquest esta el despatx on es comercialitzava amb els generes tèxtils que fabricava la mateixa família Lluch. De fet trobem aquesta antiga fabrica, de llana concretament, situada al carrer de la Indústria, on estaven situats alguns dels despatxos tèxtils més rellevants de la ciutat.
Aquest edifici va estar en funcionament de l’any 1888 al 1910, i va ser de tanta importància degut a que estava situat molt a prop de l’estació de ferrocarrils de manera que felicitava el comerç i es entrades de matèria prima.
Aquest, ha estat rehabilitat recentment i en l’actualitat acull l’Oficina d’Atenció Ciutadana de la ciutat de Sabadell.